preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2012.

Ukupno: 475424
Ovaj mjesec: 2912
Ovaj tjedan: 399
Danas: 139
Vijesti

Posjet tvrtki Končar

Učenici završnog razreda elektrotehnike (4.f) 3. studenog  bili su u posjetu tvrtki Končar. Posjet se odvijao u dva dijela. U prvom dijelu posjeta učenici su bili u Dispečerskom centru Vjetroelektrane Pometeno brdo. Tu su slušali o idejama, izradi, upravljanju i problemima vezanim uz proizvodnju električne energije. Šaljivim usporedbama objašnjeno je postavljanje lopatica vjetroagregata. Saznali smo  i da su vrhovi lopatica obojeni kako se u njih ne bi zaletavale ptice.  
U drugom dijelu posjeta učenici su imali priliku iz prve ruke vidjeti kako se proizvode razni elektronički uređaji te njihovi dijelovi.  Dijelovi generatora, transformatora i zavojnica bili su samo neke od mnogih stvari koje su učenici imali priliku vidjeti.
Puni novih saznanja, učenici su napisali svoje osvrte za nastavni predmet Elektroenergetika koji predaje nastavnica Nataša Sirković. Također, u svrhu korelacijske nastave te razvijanja pismenosti glede komunikacijskih tekstova, osvrt će biti pregledan u okviru nastavnog predmeta Hrvatski jezik koji predaje nastavnica Sanja Cmrečnjak.  Drugi kolege nastavnici u posjeti bili su Jasna Piškorić, Anita Krajač i Miroslav Antolčić.
Za sve Vas koji želite saznati nešto više o našem izletu, možete pročitati u prilogu koji slijedi, a za vas je to, umjesto Đele Hadžiselimovića,  priredio Sebastjan Todorović,  učenik 4.f razreda.


Osvrt na posjet tvrtki Končar    

Nadnevka 3. studenog 2016., grupa elektrotehničara zaputila se u Zagreb. Cilj: Končar, Fallerovo šetalište. Ova neobična grupa velikogoričkih elektrotehničara, predvođena četiriju vrsnih profesora, krenula je u pustolovinu ne bi li utvrdili novostečeno školsko znanje praktičnim iskustvom te ne bi li proširili svoje znanje u jednoj od najvećih hrvatskih tvrtki, Končar.
U trenutcima kada se momčad približavala zgradi Končara tog oblačnog jutra, razne stvari motale su im se po glavi. Najveće pitanje, siguran sam, bilo je: "Hoće li predavanje biti zanimljivo? Cijeli se tjedan radujem posjetu." I dok je misao završena, razred se okupio ispred svojeg odredišta. Doduše, neki su malčice kasnili, ali nevažno. Ušavši u zgradu gdje bijasmo pozdravljeni od strane ljubaznog portira, na prvi pogled mogli smo vidjeti nekakvu vrstu karte sa sličicama vjetroelektrana. Intrigirani, no vjerojatno je svatko znao o čemu je riječ. Na lijevoj strani tek prije stuba, mogli smo vidjeti puno fotografija hrvatskih znanstvenika i izumitelja, baš kao što i mi težimo postati. Par stepenica gore -  i stigli smo. Bili smo smješteni  u sobu moderne arhitekture,  opremljene raznom tehnologijom, to je naravno bio Dispečerski centar Vjetroelektrane Pometeno Brdo. Ugledavši dva monitora na zidu, svaka prijašnja sumnja u vezi slike iz prizemlja je nestala. Gledali smo na kartu koja prikazuje stanje vjetroelektrane tvrtke Končar. Smjestivši se "ugodno" u prostoriju, željni znanja i kisika, počeli smo sa predavanjem. Saznavši detaljnije o radu vjetroelektrane, servisima i povijesti, bili smo nestrpljivi čuti više. Tako smo saznali neke nove informacije kao što je okretanje lopatica na kut najmanjeg otpora ne bi li se prekinula proizvodnja električne energije. Vjetroelektrane naravno imaju svoja ograničenja te se ne mogu vrtjeti prevelikim brzinama. Uzimajući u obzir da vjetrovi ne pušu konstantno te da ne pušu istom brzinom, na podnožju tornja vjetroagregata nalazi se frekvencijski pretvarač. Naime, frekvencijski pretvarač "pegla" proizašlu frekvenciju te ju ponovno zatitra na standardnih 50Hz. U samom tornju nalaze se ljestve, dizalo (jer se gubi dragocjeno  vrijeme na penjanje) te niz kablova. Gondola, na visini od 60 ili 80 metara, ovisno o jačini vjetroagregata, srce je i mozak agregata. Tu se naravno nalaze najvažniji dijelovi za proizvodnju električne energije. Iako se iz daleka možda čini manja, gondola je impresivne veličine, te se u njoj komotno može nalaziti više ljudi. U svakom trenutku mogli smo vidjeti trenutna stanja svih vjetroagregata. Tako je u jednom trenutku agregat broj 11 isključen jer su serviseri odlučili da je pravo vrijeme za potreban servis. Naime, vjetar kod tog agregata nije dovoljno puhao te je iskorištena prilika. I tako smo završili s predavanjem.
 Puni znanja pušteni smo na nadasve potreban odmor. Neki su marendali, drugi su pili kavu itd...da ne idem u nevažne detalje.  Profesori su bili u susjednom kafiću te njihov izbor pića ostaje zagonetka. Nakon odmora, na kojem smo diskutirali o novostečenom znanju, hrabra družba ponovno se okupila.
 Ovoga puta smo se zaputili u smjeru radionice. Iz prve ruke ćemo vidjeti kako se proizvode dijelovi svakojakih generatora, zavojnica, transformatora i inih elektroničkih uređaja. Doznali smo da su za narudžbe ponekad potrebni mjeseci da proizvodnja započne. Vidjeli smo proizvodnju štapova za francusku tvrtku. Veliki postotak izvoza ide putem Francuske koja je veliki gospodarski partner tvrtke. I dok su tijekom obilaska učenici upijali slike raznih proizvodnih etapa, profesori su snimali svojim uređajima. Hodajući prolazima velikog kompleksa, ponosne oči radnika, poput pogleda učitelja, pokazivale su nam svoj posao, učeći nas poslu proizvodnje dijelova elektroničkih uređaja. I tako je došao kraj našeg obilaska. Novostečenim znanjem i nateknutih mozgova, družba se okupila ispred zgrade ne bi li se ovjekovječio taj trenutak. Ubrzo nakon, narod se je raspršio i nastavio svojim putem.
Osvrčujući se na izlet, ne mogu odoljeti izražavanju sveopćeg iznenađenja naspram izvornog očekivanja. Obilazak, te pogotovo predavanje, ostavili su pozitivan utisak na moje mišljenje. Vidjevši praktičku primjenu teorije, ona se čini puno zanimljivija, lakše se razumije, a novo gradivo lakše će biti naučeno. Naučili smo puno iz ove posjete, stekli smo nova znanja, uvide u rad te smo dodatno motivirani nastaviti sa elektrotehnikom.

Napisao: Sebastijan Todorović, 4.f


Galerija fotografijaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nikica Repač   datum: 28. 11. 2016.

Tražilica

Anketa (mala)
Da li si za primjenu e-dnevnika ili NE
Korisni linkovi
Dnevni tisak

Službeno

Obrtništvo

Raspored sati
 • 31.tjedan
 • 32.tjedan
 • 33.tjedan
 • 34.tjedan
 • 35.tjedan
 • 36.tjedan
 • 37.tjedan


 

Zakoni

Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju